Pasqua

Mona-Pasqua-AlbericCada any és una loteria saber quan tindrem les vacances de Pasqua i si la meteorologia ens acompanyarà per eixir a menjar-nos (revallar diuen a Alberic) la mona al camp.

I és que a tots ens mareja que cada any les seues dates vagen variant de posició al calendari. De vegades el diumenge de Resurrecció, o primer dia de Pasqua, cau a finals de març i d’altres cau a finals d’abril. Per això es diu que la festa de la Pasqua és mòbil -no com la de Nadal, que sempre és el 25 de desembre.

La ubicació en el calendari d’aquesta festa religiosa té un fons astronòmic i va lligada a la lluna plena. L’assumpte és molt antic ja es va tractar al concili de Nicea de l’any 325, que presidia el llavors emperador Constantí. Per definir aquesta festa cada mossèn a la seua parròquia hauria de poder determinar el dia de Pasqua tot sol. I allí es va optar per fer una definició astronòmica.

Es considera diumenge de Pasqua el diumenge següent a la primera lluna plena de primavera (o siga, que caiga a partir del 21 de març, inclòs).

En parlem al programa de Ràdio Uni.


Podcast, Ecos del Cosmos, 11 d’abril 2014

En el programa de hui parlem de la data de Pasqua, com es defineix, quin és l’origen d’aquesta festivitat i la seua relació amb l’astronomia. Definim el concepte de fases de la Lluna i a més a més les nostres seccions habituals d’Actualitat Astronòmica i l’Astropregunta.

Imatge: Mona de Pasqua d’Alberic comprada el diumenge de Rams.

This entry was posted in Segona temporada and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


¡IMPORTANTE! Responde a la pregunta: ¿Cuál es el valor de 12 2 ?